Anne Dostu Toplum

Tatlı Nil’in annesi Yeşim (http://nils-mum.blogspot.com/), bir süre önce Anne Dostu Toplum soruları ile beni sobelemişti. Bir süredir bizim evdeki aile ziyaretinden dolayı biraz geç de olsa cevaplarımı paylaşmak istiyorum.

1. “Anne Dostu Toplum”dan ne anlıyorsunuz? Birkaç cümle ile tanımlar mısınız?

Anne Dostu Toplum diye bir kavramı konuşuyor olmak garip aslında. Anne dostu olmayan bir toplum nasıl olur ki diye düşünüyor insan ama oluyor maalesef. Annelik hayatın içinde en doğal, en temel olgulardan biri. Her anne bunu ruhsal olarak yargılanmadan, dışlanmadan, taciz edilmeden, fiziksel olarak da engellenmeden, normalde yaşadığı hayattan kopmadan hakkı olanı rahatlıkla yaşayabilmeli.

2. Türk toplumunun “Anne Dostu” bir toplum olduğunu düşünüyor musunuz?

Bazen evet, bazen hayır. Annelik toplumun çoğu için kutsal ama teoriyle pratik maalesef pek uyuşmuyor. Annelik bizim toplumda herkesin mutlaka bir fikrinin olduğu ve çoğu zaman da sadece kendi fikrinin doğru olduğuna inatla inandığı bir konu. “Dost”ça davrandığını düşünerek taciz eden insanlardan çok yoruluyorum. Özellikle hemcinslerimiz yapıyor bunu. Erkekler bu konuda daha duyarlı ve yardıma gönüllü.

3. Toplumsal hayatta annelerin karşılaştığı en büyük üç zorluk sizce nedir?

En büyük zorlukların başında başkasına fikir yerine akıl veren, dayatmacı “tecrübeli” anneler geliyor galiba. Sosyal hayatta defalarca böyle müdaheleci insanlara rastlıyorum. Bana ya da başkasına. Çocuk böyle uyutulur, yemek şöyle yedirilir, şu katiyetle yapılamazcılar…Tavır da çok önemli. “Yüzüne birşey sarsaydınız keşke, üşümesin bebek.” demek var, “Sar çocuğun yüzünü sar, bu havada çocuk mu çıkar zaten!” demek var.

Fiziksel çevre zaten başlı başına bir sorun. Bizdeki şehircilik anlayışı insanları sokak yaşamına teşvik eden bir anlayış olmadığı için, değil bebekli ya da engelli, normal gündelik yaşam için bile sıkıntılı sokaklar.

İş yaşamında ise benim kendi işimiz olduğu için maruz kalmadığım ama bir sürü arkadaşımın anne olduğu için yaşadığı negatif ayrımcılıklar var.

4. “Anne Dostu İş Yeri” deyince aklınıza gelen ilk üç kriteri paylaşır mısınız?

Süt sağacak ve saklayacak, ve bunu yaparken annenin kendisini suçlu ve huzursuz hissetmeyeceği bir ortam

Çalışma saatlerinde esneklik

Kariyer planlamasında anneliğin kadınların önüne engel olarak çıkarılmaması; anne olmadan önce bile hamilelik, doğum gibi konular yüzünden çoğunlukla ikinci tercih oluyor kadınlar…

5. Çalışan annelerin yaşadığı en önemli üç sorun size göre nedir?

Hem iyi bir anne, hem de başarılı bir çalışan kadın olmak için bir çok şeyden fedakarlık yapmak gerekebiliyor ve buna rağmen hem başkalarının eleştirileri hem kendi vicdanlarıyla sürekli mücadele halindeleler.

Süt sağma, hastalık, okul sorunları gibi çocuklarla ilgili durumlarda iş saatlerinde esnekliklerinin olmaması veya bu esneklik varsa maruz kalınan eleştiriler.

İyi bir bakıcı bulabilme sorunu.

6. Elinize bir sihirli değnek verilse, iş ya da günlük hayatınızda yaşadığınız hangi sorunu/engeli değiştirmek isterdiniz?

İşyerlerinde süt sağmak için, alışveriş merkezlerinde, hastanelerde, restoranlarda vs. ise bebek bakımı için öylesine yapılmamış, gerçekten işlevini yerine getirebilecek odalar hazırlanmasını sağlardım.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir